Hervorming justitie

Aandacht blijft nodig voor die andere hervorming, namelijk van justitie in het algemeen. Er zijn nu 12 ‘nieuwe’ gerechtelijke arrondissementen, en dit gebaseerd op de territoriale omschrijvingen van de provincies, maar daarbij rekening houdend met de specificiteiten van Brussel en Eupen.

De meeste balies hebben niet gekozen om de indeling van de gerechtelijke arrondissementen te volgen.

Vanaf 1 september versmelten de balies van Aarlen, Marche- en-Famenne en Neufchâteau tot de nieuwe eengemaakte balie Luxemburg. Daarmee zal de baliestructuur in de provincie Luxemburg opnieuw samenvallen met het gerechtelijk arrondissement.

Voor de balie van Brussel is er geografisch niets veranderd. De andere aspecten van de hervorming van de structuren hebben evenwel ook gevolgen voor onze orde en de advocaten. Zo heeft het hergroeperen van de rechtbanken praktische gevolgen voor dagelijkse werking. Informatica is een belangrijk onderdeel van een efficiente werking. Justitie hinkt op dat vlak echter achterop. Onze Orde ijvert er dan ook o.a. via het project Digitaal Platform Advocaat van de Orde van Vlaamse Balies voor dat justitie de digitalisering ten dienste stelt van de advocatuur.

De inzichten en ervaring van de Nederlandse Orde van Advocaten bij de balie te Brussel moeten we meedelen en inzetten in de beleids- en uitvoeringsorganen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s